מגזין ברוח גלילית | מאי 2018

˙ÈÏÈÏ‚ Á¯· ≤∞ ≤∞±∏ È‡Ó ”נוף במנוף“ ≠ לילך דוד אגרונומית ומתכננת נוף תכנון הגן הפרטי והקהילתי www Æ nofmanof Æ com סביבה יוצרת מציאות ‰·È·ÒÓ ‰È‚· ˘ÈÏ אלו הם ≠ והם ניתנו לנו במתנה Æ והם בשפע Æ הם כאן Æ צמחי הבר ¨ בחלקם הם ”הפרחים היפים“ שמוכרים לנו מילדותנו בחלקם קיבלו את החותמת המטעה של ”העשבים ¨“ ובחלקם אקרא להם ”הצמחים השקופים ¨“ השוטים כמעט ללא תועלת או ¨ ללא ריח ¨ כי בעינינו הם ללא פרח נדמה ¨ הם צמחים שאנחנו לא מכירים ÆÆÆ תפקיד בחיים לנו שמעולם לא ראינו אבל תכלס אולי ראינו אבל לא Æ שמנו לב התהלכנו לנו ביערות הכרמל ¨ בשבת של אמצע אפריל ¨ התבוננו ¨ משפחה גדולה עם סלסלות וקערות ¨ הפעם הכרנו את אלה שלא ¨ מצאנו את אלה המוכרים ¨ חיפשנו Æ וליקטנו ¨ למדנו שימושים ותועלות שלא ידענו ¨ מוכרים כשהשמש מעל צמרות החורש כבר התחילה לנטות הדלקנו שתי מדורות בישול ¨ ממרכז השמים מערבה היתה תחושה כזאת כמו של Æ ופרשנו מחצלות ¨ קטנות ומכינה לעצמה את ¨ משפחה שחוזרת מהשוק הביתה אבל כאן היתה באוויר אפילו Æ האוכל בכיף ובחברותא אחרי ¨ חזרנו מהשוק של הטבע Æ תחושה מרגשת יותר אנחנו מכינים את הארוחה בטבע ואוכלים ¨ טיול בטבע שאין צורך להכביר במילים על ההשפעה ¨ ונדמה Æ בטבע יש ברית Æ הטובה הזאת של הטבע על הגוף ועל הנפש ככל שנשלב ידיים ≠ לא כתובה כזאת בינינו ובין הטבע נתינה ¨ הבנה ¨ ידיעה ¨ הקשבה ¨ ונלך ביחד מתוך היכרות Æ כך ייטב ¨ אנחנו והטבע שמסביבנו ¨ וחברות ¨ הדדית ¨ נדע להוסיף לארוחות שלנו גם מתוך השוק ≠ אם נכיר Æ וגם מתוך הטבע שמסביבנו ¨ וגם מתוך הגינה ופטריות לתוך התבשיל שהתחיל מבצל ברוקולי הוספנו עלים של חוביזה שמצאנו ≠ שהבאנו מהבית ואת העלים ¨ חומעה חמצמצה שמצאנו בצל ¨ בשמש הגדולים של מרוות ירושלים שמשמשים גם להכנת Æ ממולאים בנוסח עלי הגפן שעליו עמלנו ¨ בסיר שני היה תבשיל הגדילן המעולה ועד ¨ החל מאיסוף העלים הענקיים והקוצניים Æ כולנו אולי ¨ להסרת הקוצים במיומנות שהלכה והשתפרה כמו שהיתה לסבתא שלי שהיתה מלקטת ומבשלת את Æ הגדילן בחורף בדרך קבע ¨ בסיר אחר בישלנו פסטה עם שפע של עשבי תיבול אם היא הגינה הטבעית ¨ אפשר למצוא אותם בגינה Æ שעליה דיברנו בכתבה הקודמת של המדור הזה בסביבה ¨ ואפשר למצוא אותם בעיקר מחוץ לגינה ÆÆÆ הטבעית בחלקם מהגינה כמו פטרוזיליה כוסברה נענע ובחלקם Æ מהשטח כמו נענע ומרווה משולשת שליקטנו לסלט ירוק אחד הוספנו גבעולי פרסיון רענן שמצאנו גם להכין ¨ שממנו אפשר בפעם אחרת ¨ בסבך הסרפד Æ מרק סרפדים מזין ובריא קיבל עיטור ¨ סלט שוק אחר שהיה מורכב ממגוון ירקות יפהפה וטעים של פרחי החרצית הצהובים והעלים Æ המנוצים הירקרקים שלה על הסאג‘ הכנו פיתות מכדורי בצק שלשנו יחד עם שמן Æ זית מלח גס ומרווה וריהוט עתיק אבי ברק פסנתרים www Æ avi ≠ barak Æ co Æ il [email protected] Æ com אנחנו ביודפת ∞μ≤≠≤¥∑≤¥μ≤ פתוח בתיאום טלפוני מראש בעונה Æ לצמח החרדל שכולנו מכירים יש סוגים שונים ליקטנו את Æ מצאנו בשטח את הבקבוקון ¨ הזאת ¨ הוספנו לימון ¨ כתשנו במכתש ועלי ¨ הפרחונים הצהובים עד שמצאנו את המרקם המושלם ¨ שמן זית מלח ושום ÆÆÆ של ממרח חרדל הטעים ביותר שלנו עד עכשיו ועליהם ¨ עדן כזה ≠ גבעולי אספרג צעירים הם מעדן גן זאת היתה הזדמנות ללמד את Æ התענגנו ככה כמו שהם ויחד איתו יש עוד כללי התנהגות ¨“ ”עקרון האספרגוס Æ נוספים של תרבות הליקוט החלק ¨ כשאתה פוגש בנבטים הצעירים של האספרג עליהם בעדינות עד שתמצא את הנקודה שבה הנבט זהו החלק שיהיה טעים לך Æ נענה לך ונשבר בטבעיות זהו החלק שגם יהיה בריא ¨ כי שם הוא רך וללא סיבים לך כי לשם הצמח שלח את חומרי המזון ואת אנרגית וזהו המקום שבו הצמח ידע ¨ הצמיחה הרעננה שלו זהו העקרון ≠ טוב לנו וטוב לצמח Æ להתחדש במהירות Æ המוביל את שיתוף הפעולה המופלא והבריא הזה ¨ לפני הארוחה אמרנו תודה לאדמה ולצמחים המזינים Æ והוקרנו את השפע

RkJQdWJsaXNoZXIy NDU2MA==